kop_intro_final

Veelgestelde vragen, adviezen en meer

Snijden:
Het beste is de Calla een stukje af te snijden met een scherp mes, bij voorkeur in het witte gedeelte.

Bruine rand:
Een bruine rand aan het uiteinde kan soms betekenen dat de bloemen al oud waren. Het kan ook dat de lucht in de huiskamer erg droog is waardoor de randen indrogen en bruin verkleuren.

Verslijming:
Het beste is de Calla op een houdbaarheidsmiddel te zetten. De verslijming wordt namelijk veelal veroorzaakt door een bacterie. Met een ontsmettingsmiddel wordt de bacteriegroei geremd en dus ook de kans op verslijming verminderd. Advies is om de bloemen op een chloorpil of een bolbloemenvoedsel te plaatsen op weinig water om zodoende verslijmen van de stelen te voorkomen. Verzadigde stelen gaan veel sneller verslijmen. Voor het op de vaas plaatsen goed uitlekken en goed afsnijden. Regelmatig tussentijds afsnijden en het water verversen zal de houdbaarheid ten goede komen. Slijmstelen direct verwijderen daar deze heel besmettelijk zijn.

Kleuren:
Er komen steeds meer mooie kleuren bij ieder jaar en ook de houdbaarheid wordt steeds beter. De meest voorkomende kleuren zijn: rood, oranje, geel, groen, roze, paars, wit, zwart, tweekleurig.

Kleine Calla’s:
Kleine Calla’s kunnen jonge bloemen zijn, dit is erg afhankelijk van de soort. Echter binnen een soort kunnen ook verschillende bloemgroottes voorkomen afhankelijk van de ontwikkeling van de plant, de teeltwijze en het jaargetijde.

Houdbaarheid:
In principe zijn alle Calla bloemen redelijk goed houdbaar. Verse bloemen kunnen 7-14 dagen op de vaas staan, indien de bijgeleverde snijbloemenvoeding  in de juiste dosering is toegevoegd. In deze snijbloemenvoeding zit een houdbaarheidsmiddel waarmee de aronskelken langer staan. Dit middel houdt het water namelijk vrij van bacteriën en voorkomt dat de Calla’s last krijgen van slijmstelen. Calla’s blijven 7 tot 14 dagen goed (dit hangt onder andere af van het toevoegen van snijbloemenvoeding, de versheid van de bloemen en de omstandigheden bij jou thuis).

Naamgeving:
Waarom zo veel verschillende namen? Zantedeschia werd oorspronkelijk Arum Aethiopicum of Ethiopische Aronskelk genoemd. In die tijd (18e eeuw) was Afrika in het westen grotendeels onbekend en diende Ethiopië als representant voor bijna heel Afrika. Andere namen die de plant toebedeeld kreeg: Calla Aethiopica, waarbij ‘Calla’ in het Grieks ‘mooi’ betekent. Verder werd ook de naam ‘Richardia Africana’ gebruikt, naar de Franse botanicus Richard. Uiteindelijk hield men het op Zantedeschia, naar de Italiaanse arts en plantkundige G. Zantedeschi (1773-1846). Aethiopica is Grieks voor ‘groeiend in het Morenland’ of ‘door de zon geblakerd’. Zantedeschia wordt in volksmond Calla of Aronskelk genoemd.

Buigzaamheid:
Voor het maken van boeketten en bloemwerk met Calla’s is de bloem heel sierlijk te gebruiken. Door de mooie groene stelen die soms heel erg buigzaam zijn kunnen mooie creaties worden gemaakt.

Inkooptips:
Bij het inkopen van Calla’s is het belangrijk dat de bloem vrij is van ziekten en plagen. De Calla’s moeten goed gecontroleerd worden op versheid door het beoordelen van de rijpheid van de aar en de frisheid van het schutblad. Ook is het belangrijk te letten op zogenoemde slijmstelen, die de houdbaarheid sterk nadelig kunnen beïnvloeden. Wanneer de bloemen beschadigd of onzuiver zijn, komt dit meestal door transport of opslag. Calla’s worden door kwekers soms speciaal voorbehandeld met een chloorpil, om de bacteriegroei tegen te gaan.

Let bij inkopen op: Lengte steel (30 – 100 cm), rijpheid, bloemmaat, vorm en kleur van het schutblad,  buiging coëfficiënt steel en kwaliteitsaspecten

Veroudering:
Zet de bloemen niet op de tocht, in de volle zon of bij een andere warmtebron. Ook niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit geeft van natuur ethyleengas af en dit hormoon zorgt ervoor dat bloemen sneller verouderen.

Schimmelvorming:
Let er vooral op dat de bloemen niet vochtig kunnen worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) of door condensatie in het cellofaan. Dit zal botrytis in de hand werken, een schimmelaantasting die de sierwaarde snel doet verminderen. Pas op voor beschadigen of stoten van de schutbladen, pak de bloemen dus bij de steel op. Ieder stootje of aanraking uit zich later door zwartverkleuring

Trucs:
Dé twee trucs om bloemen langer mooi te houden zijn: de juiste omgevingstemperatuur en ultra schoon water. Bacteriën in het water en de bloemen bederven een stuk sneller. Volg deze tips op en geniet veel langer van de bloemen. Laat de Calla’s een paar uur zonder water liggen zodat de stelen zachter worden en vul een goudviskom voor de helft met water. Krul de Calla’s voorzichtig in de kom, beginnend bij de bloem. Doordat de bloemen niet boven de kom uitkomen lijkt het alsof ze zweven.

Vochtdruppels:
Het verschijnsel vochtdruppels op het blad wordt ook wel guttatie genoemd. De meeste planten verdampen via het blad hun water. Als de plant meer water opneemt dan het kan verdampen, perst de plant het water uit het blad als waterdruppel. Dit verschijnsel wordt beperkt door minder water te geven.

Licht:
Een Calla heeft veel licht nodig. Bij indoor gebruik kan de plant tijdens lichtarme perioden in de volle zon staan. Tijdens lichtrijke perioden is het beter voor de plant om een deel van de dag in de schaduw te staan. Bij outdoor gebruik mag de plant niet in de volle zon staan. Een standplaats waarbij de Calla een groot deel van de dag in de schaduw staat is het meest geschikt. Omdat een Calla veel knoppen heeft, kunnen lange tijd nieuwe bloemen omhoog komen. Om deze groei te stimuleren is voldoende licht nodig. Indien er enkele weken geen nieuwe bloemen komen, zullen deze niet meer verschijnen. De plant steekt haar energie dan in de knol.

Temperatuur:
Bij een temperatuur tussen de 12 en 20˚C blijft de Calla het langst mooi. Indien de minimumtemperatuur onder 5˚C komt ontstaat schade bij de plant. Bij hoge temperaturen zal de Calla sneller verouderen.

Uitgebloeid:
Na de bloeiperiode van de Calla verliest zij haar kleur. Naast het kleurverlies sluit de bloem en kan gaan hangen. Ondanks het regelmatig water geven en een goede plek, kan dit niet worden tegengegaan. De oude bloemen kunnen uit de plant worden getrokken. Wanneer de Calla is uitgebloeid, sterven de bladeren langzaam af zodat de energie weer in de knol opgeslagen kan worden. Als gevolg hiervan worden de bladeren bruin. Dit proces vindt ongeveer 8 weken na de bloei plaats. Indien eerder bruine bladeren ontstaan kunnen deze afgebroken worden.

Adres:

Middenweg 608A
1704BS Heerhugowaard
Noord-Holland
Netherlands
t. +31(0)6-53416047
t. +31(0)6-51073749